Over ons

LETS staat voor Lokale Economische Transactie Systemen. LETS is eigenlijk een gecontroleerde naoberschap voor moderne tijden. Een plaatselijk ruilsysteem waarbinnen de leden van het netwerk met gesloten beurs goederen en diensten uitwisselen.

In november 1996 startte een vriendenkring in Assen met de LETS-kring Assen. Door van buurthuis tot buurthuis te trekken en reclame te maken, groeide de groep gestaag.

De leden ontmoeten elkaar iedere eerste maandag van de maand. Op deze bijeenkomsten wordt gehandeld, geruild en afspraken gemaakt. Ook worden regelmatig sprekers uitgenodigd om over uiteenlopende thema's informatie te verstrekken. Gezamenlijke excursies naar verschillende activiteiten horen ook zeker bij onze Letskring. Zo werden er bezoeken aan een vioolbouwer en verschillende musea gebracht.

Het sociale en ideƫle aspect speelt bij de samenwerking een belangrijke rol. Zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar is een van de pijlers van onze LETS-kring geworden. Je moet tijd investeren. Tijd is een schaars product lijkt het wel in deze tijd. Maar gelukkig zijn er genoeg mensen die de gedachte van het LETS-systeem met hun activiteiten ondersteunen. Actief deelnemen is een van de belangrijke elementen in onze Letskring.

Een eigen nieuwsorgaan, de NieuwsBrief, completeert het beeld van de Letskring Assen. De redactie zorgt elke maand voor een nieuwe uitgave, achtergrondinformatie en eventuele advertenties van leden.

De doelstelling van onze kring is dus duidelijk tweeledig. Enerzijds willen we graag een goede organisatie van de ruilhandel en deze ruilhandel promoten, anderzijds vinden we ook het sociaal met elkaar omgaan belangrijk. Vandaar dat naast de ruilhandel ook de contactavonden en andere gezamenlijke activiteiten een belangrijke rol in onze Letskring spelen.

De redenen voor onze leden om lid te worden van de LETS zijn dan ook divers:
  • ik heb geen geld, maar wel tijd. Door deze ruilhandel kan ik dingen (laten) doen die anders niet mogelijk zouden zijn (lekkere massage, lekker uit eten, hondenoppas, met de auto op pad.
  • ik ben erg onhandig, maar wel goed in talen, computer, masseren. Door deze ruilhandel kan ik mensen helpen en tegelijkertijd doe-het-zelf-klussen laten doen door mensen die dat wel kunnen.
  • ik ben erg handig en vindt het leuk om andere mensen te ontmoeten.
  • ik ben net in Assen komen wonen en op deze manier leer ik snel leuke mensen kennen.
Kortom voor elk wat wils.


Een Bartjes -cheque
Je kan op de website cheques downloaden. Deze kan je gebruiken als iemand iets voor je doet, je schrijft dan een Bartjes-cheque voor diegene uit. Andersom krijg jezelf een Bartjes-cheque als je een dienst voor een ander doet. Een Bartjes-cheque bestaat uit 2 delen. Het 1e deel blijft van degene die de cheque uitschrijft. Het 2e deel wordt gegeven aan de Bartjes-administratie. Rood staan is toegestaan onder bepaalde voorwaarden. De Bartjes-administratie houdt het saldo van alle leden bij.